top of page
Skribentens bildAngelica Rydelius Bergman

När vädret blir äventyret - del 1 (av 2)

Du vet när Yr, SMHI och Klart visar helt olika väder och du vet inte vilken prognos du ska gå efter. Men visste du att Klart har en funktion där man kan jämföra prognoserna? Oavsett funktion i apparna, vilken prognos går du efter? Går du efter "bästa" prognos eller har du favorit efter miljö? Jag har i alla fall lärt oss att Yr är de man ska lita på när det gäller fjällvädret, de andra två kan skola om sig helt där...


Förberedelser

Redan innan vi blev ett par pratade vi om att dra till fjällen för att vandra vintertid. När vi båda äntligen fick en lucka i kalendrarna en hel helg blev det ju givet att vi skulle dra till fjälls och göra verklighet av våra planer. Vi började med att kolla runt efter snöskor. De är ju rätt dyra att köpa och de vi ville ha var såklart alltid slut på lager. Till sist fick jag idén att kolla om det inte gick att hyra och mycket riktigt Aktivt Uteliv hade snöskor att hyra till bra pris. Sagt och gjort, jag bokade två par TSL 325 Escape Easy, över helgen. Enkel sida för bokning och supertrevlig bemötande i butik där vi småpratade snödjup, fjäll och han visade några tips hur man skulle ställa in snöskorna ifall vi aldrig använt några tidigare.

För att inte glömma något eller råka packa dubbelt av saker vi bara behövde en uppsättning av, var vi så organiserade att vi fixade en packlista med allt som ska med och vem som packat vad. Det är lätt hänt att man glömmer något litet men ack så viktigt. Är du intresserad av packlistan är det bara att höra av dig så delar jag gärna med mig av den. Men som du kan se blev det en hel del som ska med för olika "utifall-att-situationer". Hade vi stannat en eller två dagar till hade förmodligen packningen sett likadan ut.


Plan A

Lördag morgon ger vi oss av. Planen är att vandra utifrån Göljån, vid Fulufjället och upp på platån, där följa vinterleden fram till en av övernattningsstugorna. Lämna stora ryggorna där och undersöka platån och fjället med lite lättare packning. Appen Fjällkarta och såklart gammal hederlig papperskarta + kompass har vi med oss, ifall att. Jag checkar av vädret hela tiden (medan Marcin kör), just för att Yr visar snöoväder och ca 20m/s medan de andra två visar mulet och kanske 5-10m/s i vindstyrka. Men vi bestämmer oss för att gå på plan A. Men, när det visar sig att sista biten fram till Göljån från det håll vi kom ifrån knappt var körbar med annat än snöskoter och skulle ge oss 3 extra km att gå väljer vi att gå på plan B istället. Med facit i hand är jag väldigt glad över det beslutet. Jag tror inte vi kommit så långt om vi gått på plan A och hade vi kommit en bit hade vi fått riktigt misär sen på väg tillbaka. Men mer om det snart.


Plan B

Vår plan B var att istället åka till Njupeskär och vandra till vattenfallet och stugan där. Åter igen, ställa av stora ryggorna, sen vandra upp på platån och över vattenfallet och sen ner i dalen igen. Väl på plats vid parkeringen blåser det friskt och snöar. Vi börjar ana att Yr har rätt med sitt väder men tar beslutet att vandringen går att göra ändå. Det är ca 1,5km till stugan och det mesta av vandringen ligger i skogen, dvs ganska skyddat från vinden.


Vi ger oss av mot stugan och möter en hel del folk. Det är kul att se stället i vinterskrud och skönt att slippa horden av folk som är här sommartid. Ryggan är lika skön denna vandring men känner att kondisen inte är samma som tidigare (men den jobbas det på). Väl vid stugan packar vi av oss och förbereder lunch i form av mjukkonserv (nån med kyckling och potatis i curry) innan vi ger oss ut på vandring med lättare packning. Vi ser knappt toppen av vattenfallet eller vattenfallet i huvud taget från stugan där vi sitter och äter men det hindrar inte oss. Man kan ju alltid försöka ta sig upp och vända om vädret är för hårt.


Toppförsök

Efter lunch tar vi på snöskorna och packar med kameror och annat för topptur (ja eller "platå-tur" får det väl kallas). Skönt att testa skorna utan tung packning och i brant lutning, så att man verkligen får se vad snöskorna går för. Vi provar olika inställningar på snöskorna som vi blivit tipsade om och tycker det funkar bra. Jag älskar bindningen på dessa med en snowboard-bindnin över vristen och att man kan vicka hela plattan man går på och ställa in den för t.ex. att gå i branter med. Men liksom med stegjärn är det lite teknik också som gäller antar jag, i alla fall i branta sluttningar som här. Sen får man väl räkna med att sjunka ner en bit i fluffig nysnö men inte hela vägen ner som om man bara haft vanliga skor.


Vi ser till att följa det vi ser av stigen och alla markeringar utefter den. Det blåser friskt OCH snöar och hoppet att nå upp på platån minskar. Jag har lovat mig själv att inte gå längre än att jag kan se markeringar högt upp eller stig, oavsett väder. Här och var stannar vi och fotar och filmar. Med goggles på ser man inte jättebra, men bättre än utan i detta väder. Bild och film fick bli lite som det blev. Vi kommer slutligen till en brant och där ska vi vika av uppåt säger Marcin, som varit här tidigare. Jag ser inga markeringar och tänker att vi ska både hinna upp och sen ner innan det blir mörkt och klockan är redan vid 15. Tydligen tänker Marcin likadant så vi tar beslutet att vända denna gång och istället gå ner till vattenfallet.

Att gå neråt med snöskor där det är brant var inte lika lätt som uppför, men vi klarar oss fint och landar bara på rumpan ett par gånger. Har lite att öva på där tror jag. Vi tar av oss snöskorna i trapporna ned och tar sedan på oss dem när vi kommit över bron (och jag trampat ner i halvmeter hög snö ett par gånger och tröttnat på att få snö i skorna).

Vi tar oss fram till sista platån, men där stannar vi pga lavinfara (var nu snön skulle komma ifrån, så hög snö är det inte ens uppe på platån) och rasrisk (vilket känns mer relevant). Vi tar några bilder och vänder tillbaka mot stugan i skymning. Vi kan ju faktiskt gå tillbaka imorgon och fota lite mer...


Tack Marcin för de superfina bilderna, jag ser ju ut som värsta proffset tack vare dig <3


66 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Årskrönika 2021

Comments


bottom of page